Az Olasz front az első világháború meghatározó helyszíne volt a magyar hadtörténetek. Az Isonzói csata, ahogyan Szlovéniában mondják a Soča (ejtsd: Szócsa) front nagy részén ma is átélhetjük azt az érzést, amelyet egykor dédapáink.

A Soča folyó völgye számtalan programlehetőséget kínál. Egyaránt megtalálja a túrázó a személyére szabott nehézségű útvonalakat, a hegyekben és a vízen is raftig. Természetesen kellemes séták során a történelmi helyszínek megtekintése is élményekben gazdag kirándulást biztosít.

A magyar-szlovén határtól három és fél óra az út, de viszonylag gyorsan telik az idő, főleg, ha Trojane községnél egy kis pihenőre megállunk és belekóstolunk a helyben sütött fánkokba. Az út során a tengerszint felett 1600 méter magasan megállva körbenézhetünk a minket körülvevő 2000-es hegyek koszorján. A hegyek oldalában több helyen I. világháborús bunkerek, vagy figyelőpontok, lőállások várják az ott járók tekintetét. Több ezek közül látogatható is. A felkészült túravezető segítségével történelemből és a természetismeretből páratlan információkkal lehetünk gazdagabbak. Olyan információkat halhatunk, amelyet tankönyvekből nem lehet elsajátítani.

Zsákkal a hátunkon és túrabottal a kezünkben válogathatunk merre induljunk és hol töltsük az éjszakát. A hegyek teljes felszínükkel, forrásaikkal, tavaikkal és vízeséseikkel várják a természet szerető turistákat. A menedékházakban páratlan vendégszeretettel várják a megfáradt turistákat. A szállás költségét túravezetők kedvezményeinek kihasználásával előzetes foglalással elfogadható áron lehet igénybe venni. 

A menedékházaknál mindenki a maga ízlésének (és pénztárcájának) megfelelően választhat a hátizsákos vagy az ott elkészített vacsora között. Nagyon jól főznek! Érdemes megkóstolni a helyi ételeket!

Igaz a hegyet járó örül, ha tető van a feje felett és nincs ki téve az időjárás viszontagságainak, de helyismerettel rendelkezők tudják hol vannak a kényelmesebb szállások. Amennyiben az időjárás nem kegyes hozzánk, akkor is találni olyan programot, amivel tartalmasan telik az ott töltött idő.

 

Történelmi túrák szervezésére szívesen állunk rendelkezésére.

 

Tisztelettel:

 

Szabó Balázs

Zalai Teker(g)ők

elnöke