Most bemutatjuk, hogy a téli kerékpározás során mire kell figyelned, hogyan készülj rá, hogyan készítsd fel a kerékpárodat a télre.

Sok lelkes kerékpáros valóságos tragédiaként éli meg amikor beköszönt a csapadékos idő, hó és fagy. Most bemutatjuk, hogy a téli kerékpározás során mire kell figyelned, hogyan készülj rá, hogyan készítsd fel a kerékpárodat a télre.

 

Kerékpár téliesítése:

Mielőtt belevágnál a téli tekerésbe, szeretném ha tudnád, hogy a kerékpárod rendkívüli tempóban használódik el. A hólé és a sár valósággal eszi a forgó alkatrészeket. Sok bringás ezért télen kerékpárt használ. Ezt nem elrettentés ként mondom, de jobb ha tisztában vagy vele. TliBringa02A kerékpár téli felkészítésénél a legfontosabb a sárvédők felszerelése. Célszerű pálcás sárvédőt használni, sőt egy sárfogó gumi vagy műanyag betét se árt a végére. Figyelj arra, hogy a sárvédő és a gumiköpeny minél több hely maradjon, mert ja eltömődik hóval az nem túl jó.

A gumit mindenképp valami mintásabb darabra cseréld le, komolyabb hó, jeges út esetén szöges gumira a legjobb megoldás. Van olyan, amelybe, ha több levegőt pumpálsz, akkor a középső futóélen halad és a szegek nem érintik a talajt, ha viszont kiengedsz egy kis levegőt a gumiből az oldalsó szöges futóél is tud kapaszkodni.

A külső után, ami igen csak fontos, az a fék. A sáros hólé valósággal zabálja a fékbetéteket és a felni oldalát. A kemény fékbetéteket nem jó, mivel a nedves felnin igen rosszul teljesít. Ennél puhább vagy kompozit betét javasolok.

TliBringa03Fokozottan ügyelj a hajtás rendszerre (hajtómű, lánc, fogaskoszorú). Sajnos ilyenkor rendkívül gyorsan kopnak a fogaskerekek, a saras/homokos hólé csiszoló-koptató hatása nagyon erős. A láncot naponta olajozd nedves körülményekhez kifejlesztett láncolajjal.

A forgó mozgó részek kenését minden használat után végezd el. Ehhez a A kerékpár alkatrészeinek kenése cikkünk ad támpontot, hogy mi is az amit kenni kell. Ja a száraz körülményekhez ajánlott nyári kenőanyagokat felejtsd el.

Világítás, fokozottan ügyelj az elemes/akkumulátoros lámpáidra. A hideg gyorsan kiszívja a töltést belőlük. Nem túl szabályos KRESZ ügyileg, de ha a látási viszonyok nem indokolják szereld le a kerékpárodról az elemes lámpákat és tedd a kabátod belső zsebébe, így az akkuk élettartamát kicsit tudod növelni.

Ha sokat fogsz télen hóban tekerni, szerezd be az alábbi átalakító szetet. (Nem vicc kapható!)

TliBringa04

Felszerelés, ruházat.

A téliesített kerékpáros ruházat fontos a réteges öltözködés.

  • 1. réteg: Aláöltözet. Funkciója, hogy a mozgás során termelt hőt kivezesse a külső rétegek felé.
  • 2. réteg: a Középső réteg (polár).Melegen tart, de továbbvezeti a hőt a külső réteg felé.
  • 3. réteg: a Szigetelő réteg (kabát).Véd a csapadéktól, széltől, de kifelé jó esetben levegőzik.

TliBringa05A téli kerékpározás ruházatának az az alapelve, hogy melegen tartson, ne akadályozza a mozgást, de a párát, kondenzvizet kiengedje. A hegymászó és túraboltokban nagy választékban kaphatók a különböző Gore-Tex, Sympatex alapanyagokból készült kabátok, nadrágok.

A téli kerékpározásnál három kiegészítőt kell külön kiemelni: kesztyű, sapka, kamásli. Mindháromnak víz és szélálló anyagból kell lennie.

 

Közlekedés télen

A téli kerékpározás nagy odafigyelést igényel. Néhány szabályt figyelembe kell venned:

  • Havas, jeges úton megnő a féktávolság mind a kerékpár, mind az autók esetében.
  • A rossz látási viszonyok miatt érdemes plusz fényforrást, fényvisszaverő ruházatot, kiegészítőket használni.
  • Vasúti, villamos síneken csak merőlegesen menj keresztül, a lefagyott acélsínek nagyon csúsznak.
  • Ónos esőben, tükörjégen ne kerékpározz. Nem csak magadat, de a környezeted is veszélyezteted.

 

Forrás: holkerekparozzak.hu