HATÁRBEJÁRÁS avagy túra a Vasfüggöny nyomvonalán Pince / Tornyiszentmiklós és Dolga Vas / Rédics között a szlovén – magyar határszakaszon

Kedves Barátainknak köszönhetően 2013. tavaszán az IPA Lendvai szervezete által rendezett túrán vettem részt Pince és Dolga Vas között. A túrát Gábor Róbert vezette, már akkor úgy döntöttem, ha lehet ismételten végig járom ezt az utat. Robi ötlete alapján kezembe vettem a stafétát és megszerveztük ezt a történelmi szempontból sem elhanyagolható a túrát.

Most az I. világháború 100. évfordulójának időszakában különös jelentősége van ilyen és hasonló nyomvonalon haladó túráknak, megemlékezéseknek. Mura-vidéken élő családok vesztették el hozzátartozóikat egy a térképen húzott vonal, a „Vasfüggöny” miatt. Tették mind ezt azután, hogy ezek szlovén és magyar nemzetiségű emberek közösen akár vérükkel is védték az Olasz-fronton hazájukat és az ott élő embereket.
A túra kiírását követően többen megkérdezték tőlem, valóban ezen a határszakaszon is volt vasfüggöny. Igen, bár nem olyan jellegű, mint az osztrák-magyar határszakaszon, de volt. Most, hogy már ismételten járható ez a vidék minden kötöttség nélkül fel lehet keresni elvesztett ükapáink emlékeit és új barátságok alakulhatnak ki. Ez az út is egy lehetőség, hogy megismerjük újra egymást és barátságunk szorosabbra fűzzük. Közel félszázan ezekkel a gondolatokkal indultunk útnak a Lendvai hegyeken.


Az időjárás a túrát megelőző napokban tombolt és a szélsőségek között mutatta meg önmagát. Közvetlenül előtte lévő napon is órákig szakadt az eső, amely később havazásba fordult. A jelentkezők egy része vissza is mondta előzetes jelentkezését. Reggel örömmel láttam, hogy nem esik az eső. Pince határátkelési ponton a visszamondások ellenére is minden elképzelésemet felülmúlta a résztvevők száma. Köszönöm mindenkinek, hogy rendezvényünket választotta ezen a napon. A média érdeklődése is nagy volt a túrának. A Muravidéki Magyar Rádió és a helyi nemzetiségi műsorokat készítő tv, valamint a Zalai Hírlap riporterei megjelent a rajtnál.

Az isteni kegyelem már reggel megmutatkozott. A találkozási ponton érezhető volt, egész nap szikrázó napsütés kísér minket. Az útvonal kiválasztásában viszonylag demokratikusan működött csapatunk. A helyismerettel rendelkező szlovén barátaink segítségével úgy változtattuk a nyomvonalat a nap során, hogy a sártengert és a szederindás területeket elkerüljük. A Lendvai-hegy első emelkedőjére felérve csodálatos panoráma fogadta a túrázókat. A párás időjárás ellenére az Alpok közeli csúcsait egész jól lehet látni. Mura-vidék is csodálatos oldalát mutatta meg. Hólepelbe burkolózott az egész táj és csak úgy szikrázott rajt a napsugár.

A túra tervezése során a határsávot szerettük volna végéig járni, de sem az időjárás, sem a növényzet nem engedte ezt. Ettől függetlenül igyekeztünk úgy haladni, hogy minél jobban kövessük a határköveket. Ha kellett a bokrok között bujkáltunk, és ha indokolt volt az erdő közepén úttalan utakon jártunk. Kilátóba felkapaszkodva a vidéket csodáltuk. Patakokon átgázolva vadak nyomát láttuk. Bunkerek mélyét lestük és tankok által már járhatatlan helyen kényelmesen átkeltünk.

A hegyi hajlékok közt haladva legendás vendégszeretet is megtapasztaltuk. Egy pincénél népes csapatunkat fröccsel és pálinkával látták vendégül.

A túra végén Rédics – Dogla-Vas Határátkelőhelyen a megfáradt vándorokat ízletes zsíros kenyér, a ropogósra sült szalonna és forralt bor, valamint meleg tea várta.

Zalaegerszeg, 2015. február 1.

Szabó Balázs
Zalai Teker(g)ők
elnöke

 Youtube videó a Határbejárásról: