Mindszenty gyalogos és kerékpáros zarándoklat

Helyszín: Zalaegerszeg, Mindszetny Iskola

Időpont: 2015. március 21. 06:00

Feladat: Zalaegerszeg – Csehimindszent útvonalat, amely közel negyven kilométer gyalogosan teljesíteni.

A látszólag lehetetlen küldetésre 92 fő vállalkozott és indult útnak Isten áldásával. A legnagyobb távolságon induló résztvevők száma a négy évvel ezelőtti első zarándoklat óta hétszeresére nőtt.
Őseink évente több alkalommal is részt vettek zarándoklatokon ezzel is kifejezve Isten iránti tiszteletüket. Manapság talán újra kezdik az emberek az ilyen fajta áldozatot meghozni köszönhetően nagy múltú búcsújáró helyek kitartó embereinek, aki a nehéz évek alatti is kitartottak szokásaik mellett. A mai ember, mint ahogy a zarándokalt során is észrevettem részben túraként vagy teljesítménytúraként, esetleg erőpróbaként vesz részt ilyen rendezvényeken is. Természetesen a résztvevők többsége a lelki feltöltődés és az Istennel való kapcsolat szorosabbá fűzése miatt jár zarándoklatra.
Igazán mindegy ki milyen indíttatással áll neki egy ilyen útnak. Saját példámból merítve tudok csak erről nyilatkozni és is túrázóként vettem részt az első zarándoklaton. Izából csak így a negyedik alakalommal gondoltam rá úgy, mint zarándoklatra. A lényeg az, hogy ott legyünk és a többit a Szentlélek intézi.

A zarándoklat során sokakkal találkoztunk Zalaegerszegen és az útvonalat érintő falvakban. Többen meg kérdezték: Hova megy ekkora tömeg? Sokak arcáról lehetet a válasz után a döbbenetet leolvasni, hogy nem kis fába vágtuk a fejszénket! Valóban nem rövid a távolság, de az egység ereje és a kitűzött nemes cél feledteti a zarándokkal az út nehézségét.

Az út során, több helyen pihenő pontokat hoztunk létre, ahol felajánlásból és az iskola szülői munkaközösségének köszönhetően zsíroskenyérrel és ásványvízzel várták a zarándokokat.

Kora délutáni órákban újabb zarándokok csatlakoztak a már talpon lévőkhöz. Ki-ki a maga módján gyalogosan illetve kerékpárral. A kerékpáros csoporttal Bérbaltaváron találkozott a gyalogos zarándokok. A frissítő italokon kívül tárogató zenéje lelkesítette a résztvevőket.

Az út végére a részvevők száma a kettőszáz főt is meghaladta. A zarándoklat szentmisével fejeződött be, amelyet a felújítás alatt álló templom helyett, Mindszenty József szülőházának udvarán tartottak.

Zalaegerszeg, 2015. március 20.

Szabó Balázs
Zalai Teker(g)ők
elnöke