A Horhosok útja elnevezésű túraútvonal szép példája annak, hogyan találkozik a természet és az épített környezet. Az útvonalat lehetőségünk van gyalog vagy akár biciklivel is bejárni, amely gyönyörű környezetben, dombhátakon, szőlőskertek mentén, erdős horhosokon keresztül vezet. A három túraútvonalból álló hálózat kiindulópontja az Izsák Imre Általános Iskola előtti túraindító térkép. 

 

horhosok utjan

A zöld útvonal a legrövidebb – mindössze nyolc kilométer hosszú – út, mely érinti a városrész legismertebb nevezetességeit: a Csácsi-hegyi és a Henye-hegyi kápolnákat, a Vari-kutat, az Állatsimogatót, valamint a peremkerület római katolikus, Szent Sebestyénnek keresztelt templomát.  Ez az útvonal mindössze 2,5 óra alatt bejárhatóm így a kezdő túrázóknak is ajánlott. 

A kék útvonal  13,9 kilométer hosszú szakasz, amely érinti a dombok következő hármasát: Csortán, Pipa hegy, Hosszúhegy. Az útvonal 4 óra alatt teljesíthető, így ez az út már a tapasztaltabb túrázók számára ajánlott. 

A piros útvonal a leghosszabb túraútvonal  23,1 kilométerrel, amely érinti Pethőhenyét, ahol felkereshető a Makovecz Imre tervei alapján épült Szent István templom is. A piros szakasz elhalad a Kisfaludi-hegy közelében található, Csurgó kútként is ismert Mária-forrás mellett. Az útvonal megtételéhez 7 óra szükséges a gyakorlott túrázók számára.

 

Horhos turaterkep 1