Az Őrség meghatározó őszi rendezvénye a Tökfesztivál. Őriszentpéter, Szalafő, Nagyrákos és Magyarszombatfa összehangolt programjaival fantasztikus időtöltést kínál az őrvidék. Igaz a Balaton-felvidékre indultunk,de a hétvégére jósolt sok eső miatt 2018. májusára halasztottuk. Mivel nem akartunk bringázás nélkül maradni, ezért a közeli Őrséget választottuk úti célként.

Szombat reggel a Göcseji Falumúzeum parkolójában találkoztunk, majd Teskánd felé indultunk, hogy a Zala-völgyi kerékpárúton tekerjünk Zalalövőig. A korábbi napok esőzéseinek köszönhetően volt olyan része az útnak, ahol le kellett szállni a bringákról a sár miatt, ettől függetlenül jól kerekezhető volt az út Budafáig. Zalalövő központjában rövid pihenőt tartottunk.

Zalalövőtől hullámossá vált az utunk, hiszen több kisebb-nagyobb emelkedő várt ránk Őriszentpéterig. Nagyrákoson kicsit lassítottunk, mert a pár évvel korábbi „Zala-körbe” Kerékpártúránk egyik állomása volt itt. Azóta is mindenki örömmel említi azt a tájház bemutatást, amit a polgármesterasszony, Eszti néni tartott számunkra. Ezúton is köszönjük!

Őriszentpéter után kezdődött igazán az a táj jellegzetes szabdalt domborzata. Itt már ki kellett használni a lejtők adta lendületet, hogy kényelmesebben tudjunk feltekerni a következő dombra. Azonban a megszokott módon, hol fizikálisan, hol mentálisan segítettük egymást az emelkedők leküzdésében. Hamarosan megérkeztünk Szalafőre, ahol egy kedves asszony útbaigazított minket a vásár pontos helyszíne felé. A vásárhoz közeledve már hallható volt a népzene, amellyel szórakoztatták az idelátogatókat. A vásári forgatagban mindenki megtalálhatta a magának leginkább tetszetős programot: pajtaszínháztól elkezdve az állatsimogatón keresztül a nyitott kovácsműhelyen át a különféle őrségi ételek kóstolásáig. Számos termelő portékáját lehetett megismerni és akár vásárolni belőlük.

Finom ebédet követően mi is körül jártuk a vásárt, amit követően némi izgalom lett úrrá csapatunkon. Egyik túratársunk a bringa lakatjának kulcsát elveszítette, de hála és ezúton is köszönet a becsületes megtalálónak leadta a vásár pénztáránál. A kulcs hosszas keresésének köszönhetően sikerült mélyebben megismerni az őrségi vendégszeretet.

Úton hazafelé megálltunk Őriszentpéteren a vásárárban. Ott a nagyszínpadon egy citerazenekar tartott nagysikerű előadást. Miután megnéztük az érdekes műsort és a kézművesek standjait is indultunk tovább. A biciklikhez közeledve kellemes meglepetésben volt részünk, egy a közelmúltban megismert barátunk, Marci várt ránk. Innentől kezdve Zalalövőig elkísért minket, ahol egy másik barátunk, Bea lepett meg minket frissen szedett szőlővel.

Hazafelé még egy rövid szünetet tartottunk Zalaszentgyörgyön, majd pikk-pakk Zalaegerszegre is értünk.