Bár az emberek egyre jobban figyelnek, hogy mit és mennyit esznek, ettől függetlenül a karácsonyi időszakban nehéz önmérsékletet gyakorolni. Ennek felismerése alapján döntöttünk úgy, hogy a meghitt ünnepet követően egy kellemes sétával búcsúztassuk a karácsonyt. A jelzések alapján közel húszan indultunk volna el a 16 km-es távon. Az enyhe időjárásnak köszönhető fertőző betegségek miatt az indulást megelőző napon néhányan visszamondták. Így csak egy maroknyi, ámbár lelkes csapat indult neki a hófödte istvándi, kemendi, vöcköndi, apáti, henyei és csácsi domboknak.

Az első megállónk Zalaistvándon volt, ahol a tájháznál a polgármester asszony várt ránk egy kis szívmelegítővel. A ház történetének megismerését követően megtekinthettük a környékbeli falvak lakói által felajánlott dédapáink által használt eszközöket és dokumentumokat. A tájháztól meredeken vezetett az út a Kemendollár fölé magasodó az útról tájékozódási pontként is használt kápolnához. A kápolna tövében tájékoztatást kaptunk annak védőszentjét ábrázoló szobor keletkezéséről. A hely néhány túratársunkat megihletett és szép emlékeik felidézésére ösztönözte őket. Ennek köszönhetően egy kellemes családias, bensőséges hangulat alakult ki közöttünk. Utunkat Szent Kristóf a kápolna és a túrázók (úton levők) védőszentjének áldásával folytattuk. Minden bizonyossággal állíthatjuk ezt, mert a túra alatt csodálatos napsütéses, javarészt hátszeles időnk volt.

A kápolnát elhagyva a piros sáv turistajelzésen sétáltunk Zalaegerszegig. Lejtőn le, dombon fel csodálatos tájon át jutottunk el Pethőhenyére, ahol zsíros kenyérrel pótoltuk a ledolgozott kalóriák egy részét és forralt borral, teával melegítettük fel lelkünket. A pethőhenyei hegyen szép lassan elkezdett szállingózni a hó, amely még inkább fokozta a túrázókban a karácsonyi hangulatot. Az utolsó megálló a Kápolna-hegyi Szent István kápolnánál volt. A környék egyik legmagasabb pontjának előnyét a hóesés miatt nem tudtuk kihasználni, de ettől függetlenül szép látványt nyújtott számunkra a hófödte körpanoráma. Csodálatos látvány tárult még így hóesésben is a túrázó elé.

Kívánok mindenkinek kellemes élményekben gazdag boldog újévet!

Zalaegerszeg, 2014. december 29.

Szabó Balázs
Zalai Teker(g)ők
elnöke