Örömmel tájékoztathatok mindenkit, hogy az IPA Zala Göcsej-Hetés-Muravidék Kerékpártúráról kellemes élményekkel gazdagon tértek haza a résztvevők.

Azt gondolom egyesültünk úttörő szerepet töltött be ezzel a túrával, mert ennek a gondoltatnak mentén alakult ki a „Vigyázz a kerékpárosokra!” baleset-megelőzési program. Ennek a programnak a keretében egy kerékpáros felvonulással kezdődött túránk. A felvonulás négy Kérdezz, felelek! állomáson át végig vonult Zalaegerszeg kerékpárútjain. Az állomásokon a biciklis közlekedéshez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolni, ahol egyesületünk tagjának gyermeke is helyesen válaszolt a feltett kérdésekre, így egy értékes csomagot nyert. Továbbá a túra egyik résztvevője is eredményesen vette az egyik Kérdezz, felelek! állomást.

A felvonulásra velünk együtt összesen 70 fő regisztrálta magát, ami azt jelenti, hogy amikor az első kerékpáros a Csány László szobornál volt, akkor az utolsó még a Dísz téren tartózkodott. Szép volt végig nézni a soron és látni, mennyi embert tudtunk megmozdítani.

A túrát végül is 23 fő kezdte meg, amelyből a legfiatalabb résztvevő 4 éves volt, aki anyukája mögött a gyermekülésben teljesítette a távot. Ezen rendezvényünkön a Szombathelyi IPA Egyesület is képviseltette magát kettő fővel.

A várost Teskánd felé hagytuk el és láthatóan jól haladtunk utunkon. Olyan nagy lendülettel értünk Dobronhegy határába, hogy a falu fölé szinte minden gond nélkül feltekerünk. Csapatunk a milejszegi elágazóban barátunk, Salamon Zsolt jóvoltából felajánlott finom lédús almával töltötte fel kimerült energia tartalékait. Egy kis műszaki segítségnyújtást követően tovább haladtunk az emelkedőn egészen a Kandikó kilátóig. Ott egy fénykép erejéig megálltunk és tovább mentünk a milejszegi olajkészítő üzembe. Az üzem udvarán egy kicsit megijedt csapatunk, mert beborult az ég és pár csepp eső esett is az üzemlátogatás ideje alatt.

Milejszegről szintén emelkedőn felfelé kerekeztünk tovább. Csonkahegyháton áthaladva már csak pár perc volt hátra Becsvölgyéig, ahol Bán Gyula és családja portáján már várt minket a gulyás és készült a kenyérlángos. Nagyon jó ellátásban részesült a csapat, így egy kicsit nehéz volt újra útnak indulni. Mire a falu határába értünk újra lendületbe jött a társaság. Miután a göcseji dombokon áthaladtunk a hetési utak már nem okoztak gondot. A csesztregi faluházban megtekintettük Zsuppán József festőművész kiállítását. Magyarföldön meglátogattuk azt a fatemplomot, amelynek építésénél néhány kollégánk is tevékenykedett. A templom látogatás után mindenki felvette láthatósági mellényét és a kerékpárok lámpájának fényével megvilágított úton haladtunk Szentgyörgyvölgy irányába, ahol a polgármester asszony várta egyesületünk képviselőit. A Szent György szobor tövénél a Himnusz meghallgatásával adtunk tiszteletet védőszentünk előtt.

A falu nagyon büszke lehet egy lakójára, művészére, Csótár Rezsőre. Tökéletes házigazdát és jó barátot ismerhettünk meg személyében, keramikus művészete pedig páratlan.

 

Az út során többször felhívott minket az első nap szállásadó házigazdája Gódor Mihály, aki türelmetlenül várta érkezésüket, aggodalmát fejezte ki, hogy vacsoránk tekintetében. Este nyolc óra körül érkeztünk meg 70 kilométer megtétele után a GÓ-NA Szabadidőközpontba. A szállás elfoglalását követően Éder Csaba által készített finom vacsorát fogyaszthattuk el a központ egy kis szegletében. Azt gondolom, hogy ez a 70 km nem volt egyenértékű a Balaton-felvidéki 70 km-rel, mert a csapat viszonylag gyorsan elvonult pihenni.

A vasárnapi reggelit követően a rendőrség és a település védőszentje tiszteletére felszentelt templom látogatásával búcsúztunk a Szentgyörgyvölgytől. Márokföldön az energiaparknál megállva energiát tankoltunk további utunkhoz. Kis országunk határát Nemesnépnél léptük át. A második nap legnehezebb része következett a határátlépést követően. A kobiljei emelkedő után már igazi öröm biciklizés következett lejtők, sík utak és igazán elhanyagolható emelkedők. Igaz a Dobronaki Energiapark előtt a Pap-hegyre vezető úton 50 méter hosszan a csapat jelentős része tolta a biciklijét. A társaság egy része ebből is kihozta a legjobbat, mert egy helyi termelő felfigyelt a csapatra és meghívta a sereghajtókat egy pohár borra.

 

Az energiapark területén ismét feltöltődtünk és kulacsainkat is megtöltöttük a Szent Víd Forrás gyógyító vízével. A határmenti településeken keresztül eljutottunk Hosszufaluba, ahol szlovén barátunk segítségével a vadászháznál egy igazán finom ebédet tudtuk elfogyasztani. A környékén lévő vadas park megtekintése után Lendvára tekertünk, ahol Kovács Ibolya jóvoltából megismerhettük Makvecz Imre által tervezett színház történetét. A színház kávézójában elfogyasztott kávé és sütemény után valamint Szent István szobor melletti fotózást követően utunkat hazafelé folytattuk tovább.

 

Lentiben a vasútállomáson ismét egy kis frissítő és már érkezett is a vonat, amellyel a hátralévő távolságot teljesítettük Zalaegerszegig.

 

Köszönet mindenkinek, aki segítette a csoportot a túra során. Köszönjük a javításokat, a finom ételeket és nem utolsó sorban a kísérést.

  

Zalaegerszeg, 2013. szeptember 29.

 

Szabó Balázs

Elnök, túravezető