Túravezető Oktatók Sportegyesülete hagyományos, éves továbbképzésének helyszínéül idén a Göcsejt választották, amelyre 2019. szeptember 27-29. között került sor.

Egyesületünkkel szoros együttműködésben alakult ki a rendezvény programja. A három nap kevés ahhoz, hogy bemutassuk a teljes tájegységet, túravezetők számára további hasznos információkkal szolgáljunk és tájékozódási képességeiket is szinten tartsuk. Nos ezekkel a kihívásokkal néztünk szembe miközben a programot szerveztük.

A három napos találkozó bázisának a botfai Erdődy-Hűvös Kastély adott helyet. Itt találkoztak Szolnoktól Budapesten át Veszprémen és Somogyon keresztül Zaláig azok az emberek, akik elhivatottságot éreznek az iránt, hogy mások számára megmutassák a természetjárás szépségét. A hely lehetőséget teremtett előadások meghallgatására, pihenésre és a göcseji gasztronómia megismerésére.

Első nap – Hagyományőrzéstől a gyökerekig – címmel vezetett túra keretében ismerkedtünk a göcseji táj változatosságával, geológiájával, növényvilágával, épített örökségeivel. Megtapasztaltuk a göcseji vendégszeretetet és megtudtuk mit jelent a dombérozás. Mindeközben túráztunk 22 kilométert 500 méter szintemelkedéssel Zalaegerszegről a Göcseji Falumúzeumtól Becsvölgyéig, Göcsej szívéig.
A vacsora során hamisítatlan táj étel került az asztalra: dödölle marhapörkölttel, amelyet Szabóné Rezneki Nikoletta és Éder Csaba készített.

A második napot a továbbképzésnek szántuk. Reggeli után rögtön madárgyűrűzéssel kezdtük a programot. Rövid, de részletes ismertető hangzott el a Göcsejről, mint tájegységről, amellyel Sustik Edit, egyesületi tagtársunk készült a résztvevők számára. Ezt követte egy hosszabb lélegzetvételű, élvezetes előadás a gombák és védett növények világáról, amely kiegészült néhány madár ismertetőjével. Az előadó, dr. Illyés Zoltán, biológus befejezésként közismert madarak különböző élethelyzetekben adott hangjának utánzásával búcsúzott el a résztvevőktől.
Ebédet követően Zalaegerszeg közkedvelt pihenő helyén, az Alsóerdőn kijelölt pályán mérhette fel minden résztvevő tájékozódási képességét, miközben lehetőség nyílt annak részletes megismerésére.
Vacsora szintén egy a Göcsejben gyűjtött recept alapján készült étel volt, amelyet az erdei gombák fűszereztek és Éder Csaba, tagtársunk készített.
Itt azonban nem ért véget a nap. Az éjszakai túra 21 órakor vette kezdetét, aminek célja a szarvasbőgés testközelből történő meghallgatása volt. Sajnos ezt az állatok másképp gondolták, de így is tartalmas és tanulságos túrán vehettünk részt.

Harmadik nap szintén vezetett túrával készültünk, amikor is a Horhosok-útja túraútvonalakat jártuk be a teljesség igénye nélkül. Itt is megtapasztaltuk a szíves vendéglátást, ismeretet kaptunk az épített környezetről és az úthoz kötődő legendákról. Tettük ezt mind 14,4 kilométeren 440 méter szintemelkedéssel.

A találkozó résztvevői számára érdekes kihívásokat is tartalmazó mozgalmas hétvége volt e három nap. Nagy örömünkre szolgált vendégül látni arany, ezüst illetve bronz jelvényes túravezetőket, túravezető oktatókat és nem utolsó sorban az MTSZ képviselőjét.

További fényképek itt.