támogatásával

KERÉKPÁRRAL 7 HATÁRON ÁT

programsorozat keretében megvalósuló kerékpáros túra

Középkori várak, kastélyok árnyékában

Nyugat-Dunántúlon

határon innen és túl

Nyugat-Dunántúli középkori emlékeink felfedezésére hívjuk a kerékpározni szerető aktív kikapcsolódásra és kultúrára vágyó túratársakat.

Négynapos kirándulásra várjuk, mindazokat, akik szeretnék testközelből megismerni múltunk egy kis szeletét és közben nem szeretnének lemondani a kerékpározás nyújtotta szabadság élményéről.

Első nap

Egykor volt és a közelmúltban feltárt Egerszeg várának bronz modelljétől indul túránk. Zala megye székhelyének történelmi múltjának bemutatását követően kerékpárral indulunk el a Zala-folyó völgyében. Pókaszepetknél hagyjuk el völgyet és a Vasi-hegyhát felé vesszük az irányt. Tiszteletünket adjuk Béri-Balogh Ádámnak Bérbaltaváron, a szobra előtt hallgatott kuruc nótákon át. Jeli Arborétum parkolójában tartott nagyobb pihenő alkalmat ad a résztvevőknek, hogy megismerhessék a park tevékenységét.

Utunkat Kámon át Sárvár felé folytatjuk és közben áthaladunk az első elektromossággal ellátott magyar falun, Ikerváron. A Millennium évében a Rába folyóra telepített villamos erőműnél megállva tájékoztatjuk a résztvevőket a vízerőmű múltjáról.

Sárváron a Nádasdy-vár felfedezésére teszünk kísérletet rendhagyó tárlatvezetés keretében.

Szálláshely elfoglalását követően szabad program keretében lehetőség lesz városnézésre, amely során igény szerint idegenvezetőt biztosítunk, aki bemutatja a város nevezetességeit.

Második nap

Első állomásunk Vép községbe vezet, ahol a mezőgazdasági szakgimnázium műemlék épületét az Erdődy-kastélyt tekintjük meg. Ezt követően Szombathely, azaz Savaria történelmi belvárosán áthaladva tekerünk tovább a Trianoni békediktátum által meghúzott határvonal felé. Pornóapátinál érjük el az egykori „Vasfüggőny” vonalát.

Utunkat ezután az Euro Velo 13-on, azaz a „Vasfüggőny” kerékpáros túraútvonalon folytatjuk déli irányba. Az útvonalon haladva több alkalommal lépünk át a magyar-osztrák, illetve osztrák-magyar határon, amelyről csak Németújvárnál (azaz Güssingnél) térünk le. A Battyányak ősi székhelyének a güssingi várnak meglátogatását követően tiszteletünket tesszük a Szentgotthárdi-csata emlékművénél.

Szentgotthárdra érve elhagyjuk a „vasfüggőny” magyar-osztrák szakaszát és elfoglaljuk a szállást.

Harmadik nap

Szentgotthárd megtekintésével kezdjük a napot, ahol meglátogatjuk a Pável Ágoston Múzeumot és a városházaként működő egykori ciszter kolostort, valamint a barokk stílusban épített Nagyboldogasszony templomot.

Az Eoro Velo 13-on indulunk tovább a hármas (magyar – osztrák – szlovén) határon fekvő Felsőszölnök irányába, ahol is először lépjük át a magyar-szlovén határt.

A Vend-vidéken áttekerve Hodosnál ismét az Őrségbe érkezünk. Az Őrségre jellemző kézműves hagyományokat megtekintve újra átlépünk a határon Szlovénia felé. Vend-vidékről Muravidék felé kerekezünk tovább. Dobronakon megnézzük a híres orchidea kertészetet és Hosszúfalunál (Dolga vasnál) visszatérünk Magyarországra.

A nap végén az estét a „Vasfüggöny” miatt hosszú ideig csak engedéllyel látogatható Lendvadedes területén lévő horgásztó partján töltjük a szállás elfoglalása előtt. Tábortűz körül lehetőséget adunk a túra során tapasztaltak átbeszélésére, szalonnasütésre.

4. nap

Lentiből Becsvölgye felé tekerünk tovább, miközben megtekintjük Olga-majorban a vadászkastélyt, ahol jellegzetes göcseji étel kóstolását követően indulunk célunk felé. Rövid idő elteltével a Göcsej legmagasabb pontján találjuk magunk a tengerszintétől számított 304 méteren lévő Kandikónál. Körtúra lévén utunkat Egerszeg várának bronz modelljénél fejezzük be.

Utunk során járunk Ausztriában és Szlovéniában, amely országok 1920-ban megállapított Magyarországgal közös határait tizenegy alkalommal érintjük, illetve tíz esetben át is lépjük. Aktív szabadidő eltöltése során bemutatjuk történelmi értékeinket.

A túra teljes hossza (google térkép alapján) 297 km (napi bontásban: I. 67 km, II. 88 km, III. 89 km IV. 53 km). Összesen 1457 méter szintemelkedést kell leküzdeni, amely közepes túrának felel meg a távolságokat is figyelembe véve. A túra nehézségi fokának könnyítése érdekében korlátozott számban elektromos kerékpárokat tudunk biztosítani a résztvevők számára.

A szállások háromcsillagos szállodákban lesznek kettő, három illetve négy ágyas szobákban.

Ellátás:

A túra első és második napján félpanziós étkezés biztosított, amely a szálláshoz kapcsolódó vacsorát és reggelit jelenti. Harmadik napon a tábortűzön készített étellel pótoljuk a letekert energiát. Negyedik napon is biztosított a reggeli. Első három napon a napközbeni étkezés szendvicseken keresztül biztosított, de igény szerint önköltséges alapon útközben meleg étel is vásárolható. A résztvevők számára frissítőként ásványvizet és gyümölcsöt biztosítunk.

A túra kényelmét és biztonságát szolgálandó egy kisbusz kíséri a csoportot, amely a csomagok szállításán túl az útközben elfáradt túrázók pihenését, esetleges szállítását is kiszolgálja.

A túra részvétel díja

45.000,-Ft,

előleg összege 25.000,-Ft, amelyet az alábbi linken történt regisztráció visszaigazolását követő 3 napon belül kell, a Zalai Teker(g)ők M7 Takaréknál vezetett 75500258-11037864 számú számlaszámára átutalni.

A fennmaradó részt, azaz 20.000,-Ft-ot 2019. június 10-ig kell a fenti számlaszámára átutalni.

IPA Zala megyei Egyesülete illetve a Zala Teker(g)ők tagsága részére a túra részvételi díja 40.000,-Ft. Az 5.000,-Ft kedvezményt a fennmaradó részből lehet érvényesíteni.

Így számukra a fennmaradó rész: 15.000,-Ft

Részvételi díj tartalmazza:

       három napi szállást három csillagos hotelekben

       az étkezést (I. nap ebéd – vacsora, II. nap reggeli – ebéd – vacsora, III. nap reggeli – ebéd – vacsora, IV. nap reggeli),

       napközbeni frissítő pontokat (ásványvízzel és gyümölccsel),

       a kastélyokba és múzeumba való belépőjegyek árát,

       a résztvevők csomagjának szállítását,

       a túra ideje alatta az esetelegesen felmerülő kerékpár szállítását,

       a túra alatt szükségessé váló kerékpárjavítást (de az alkatrész költségét nem),

       szakképzett túravezetőt,

       közlekedésbiztonságát javító előadásokat (csoportos kerékpározás írott, illetve íratlan szabályainak megismertetését),

       névre szóló a túra során a kerékpáron elhelyezhető emléklapot.

A túrára jelentkezni az alábbi linken lehet.

http://zalataj.hu/index.php/programok/tura-regisztraciok/kastelyok-es-varak-nyomaban

Felhívom a figyelmet, hogy visszalépés esetében az előnevezési díjat visszafizetni nem áll módunkban.

Amennyiben megnyerte a tetszésed a túra várom jelentkezésed, a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével.

Jelentkezési határidő:

szabadhelyek függvényében, 2019. május 24-ig.

További információk az alábbi elérhetőségeken.

e-mail: zalaitekergok@gmail.com

telefon: +36302684083

A túrán kötelező a kerékpáros sisak használata!

Szabó Balázs

bronz fokozatú gyalogos-, kerékpáros túravezető

Zalai Teker(g)ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület

elnöke