A Zalai Teker(g)ők szervezésében a Gébárti-tónál megedzett vízi sportot kedvelő tagságunk 2015. július 19-én ismét hajóba, azaz rafftba ülhetett és immár a vadvizet is meghódította.

Reggel Zalaegerszegtől egy órás buszozást követően megérkeztünk Kerkaszentkirályra, ahol szeretettel várta népes, ötven fős társaságunk Pál Zoltán, település polgármestere. Rövid tájékoztatót kaphattunk a Kerkamenti Települések Szövetségéről és arról a programról, amelynek keretében részt tudott venni az IPA Zala Megyei Egyesülete is országunk határfolyóinak megismerésében. Néhány biztató szó és megszívlelendő tanácsot követően felkészült túravezetők társaságában indított útnak minket a víz lágy ölén.

A Lenva-patakról indult a túra. Ott minden lehetőségünk megvolt, hogy megismerjük az evezők működését. Matula-bácsiként a lapjával húz az élivel kormányoz. Viszont hamar rájöttünk, hogy ahogy a helyiek mondják az Adovány nem Gébárti-tó. Megmutatta gyengeségeink és korlátaink. Ettől függetlenül néhány pörgés, és előre nem tervezett forduló után viszonylag gyorsan belejöttünk. Mire a Kerka-patak torkolatához értünk túravezetőnk utasításait követve nagy biztonsággal tudunk egyenesen haladni a sodorvonalon.

Az útvonal melyet bejártunk több mint húsz kilométer volt, ezért több alkalommal a Mura kavicspadjaira kiszálltunk pihenni, ahol lehetőség volt a vízmentesen záródó hordókból elővenni a fényképezőgépeket és megörökíteni azt a csodálatos vízi világot, amelyet máshonnan nem lehet látni. Kormoránok, szürkegémek, kárókatonák kísérték utunkat és suhantak el mellettünk. A víz csobogását partifecskék csivitelése színesítette.

A túra közepe táján mindenki kellőképpen felbátorodva a napsütéses időben vízi csatával tettük izgalmasabbá a rafftoban töltött időt. A Mura hűsítő vize felfrissítette társaságot.

Letenye, Rákóczi-híd lábánál értünk partot, ahonnan Tormaföldére mentünk a Böjti Pincéhez. A pincénél frissítővel várt rák barátunk, dr. Szakonyi Szabolcs, aki ízletes ebéddel kínálta meg a résztvevőket. Lehetőség nyílt a Muramente ezen részének jellemző borait is megismerni, amelyeket stílszerűen felöltözött és hozzáértő borász bemutatása mellett meg is kóstoltuk.

Zala megye egy újabb ékkövével ismerkedtünk meg és élményekkel gazdagon tértünk haza.

 

Zalaegerszeg, 2015. augusztus 2.

Szabó Balázs
Zalai Teker(g)ök
elnöke