Téli túra Egervártól Zalaegerszegig

2016. január 23.

 

Többen kérdezték tőlem, milyen időt rendeltem a mai napra. A válaszom minden esetben ez volt: „Szikrázó napsütést, -3 C°-ot és öt centiméter havat.”

A hajnali -14 C°-tól megkímélt minket a jó Isten, hamar megenyhült és a Egervárra érkezésünkkor már túrázásra alkalmas idő volt. Első állomásunk az Alexandriai Szent Katalin műemléktemplom nyílt kapukkal várta az érdeklődő turistákat. Némi lelki feltöltődést követően útnak indultunk, hogy megismerjük Egervár másik műemlék jellegű épületét a Pince-domb nyugati oldalában lévő, barokk jegyeket hordozó pincét. A XVIII. század elejétől jelentőssé vált a környék bortermelése, amelyhez feltehetően Széchenyi Zsigmond kezdeményezésére hatalmas méretű pincét építettek. A helyi termelő szövetkezet egészen az 1980-as évekig rendeltetésszerűen használta. Manapság különböző rendezvények színtere. Érkezésünkkor is egy disznóvágás zajlott. A polgármester úr és a helyiek vendégszeretetének köszönhetően csapatunk forralt borral védekezhetett a hideg ellen. Valakinek a kezét, másoknak a torkát melegítette, ami mindenkinek jól esett. Köszönjük szépen!

A település fölé magasodó hegy tetejére épített pihenőházból átalakított és Péter-Pál tiszteletére szentelt kápolna felé vettük utunkat. A túra legnagyobb szintemelkedését kellett ezen a szakaszon legyőzni a résztvevőknek, amelyet mindenki könnyen vett. A kápolna környékéről csodálatos látvány tárult elénk. Szép időnek köszönhetően messze elláthattunk. A Sárvíz-patak völgyére jó rálátást biztosított a kápolna terasza. Rövid helytörténeti tájékoztatót követően a gesztenyefákkal szegélyezett úton haladtunk Nagypáli felé.

A zalai emberek mélyen vallásos lelkületűek. Ezt erősíti az a kép is, hogy Egervár és Nagypáli közötti három kilométeres szekérút mellett a hegyi hajlékok között közel tíz keresztet lehet megszámolni.

Nagypáliba érve az Energia-park felé vettük az irányt, ahol saját szemünkkel is megláthattuk a méltán világhírű település fejlesztéseit. Dél körül járt az idő, amikor a község polgármestere meghívta a kissé áthűlt túrázót egy bögre teára. A finom forró ital elfogyasztása közben mindenki zsákjából előkerült a finom hazai elemózsia, melynek elfogyasztása közben a Köcse Tibor, polgármester úr bemutatta a falu értékeit. Nagyon szép példát mutat Nagypáli minden magyar településnek. Örülünk neki, hogy betekintést nyerhettünk egy valóban megújuló falú életébe. Köszönjük szépen!

Pihenten folytattuk utunkat, amikor is szintén egy példaértékű vállalkozást tudtunk megismerni. A Kispáli – Nagykutas – Kiskutas által körbehatárolt területen elhelyezkedő gyümölcsös láttán mindenkinek tátva maradt a szája. Bár némi kép keserűen fogadtuk, hogy a helyi piacon nem lehet hozzájutni az itt termett gyümölcsökhöz. Nézzük pozitívan! Helyi gazda tulajdonában lévő a lakosság számára munkát biztosító vállalkozás. Egyszer talán a helyi kis piac értékeit is felismerik és nem kell messze menni minőségi, olcsó gyümölcsért.

Utunk végéhez közeledtünk Kiskutasnál dél felé vettük az irányt és egy fiatal akácoson áthaladva már Marton-hegyen is voltunk, ahonnan egyenes út vezetett Zalaegerszeg-Hatháza városrészbe.

Milyen időt kértem? Utunkat szikrázó napsütés kísérte, enyhe néhány fokkal fagypont alatti hőmérséklettel. Marton-hegyre érve a hó is megeredt. Köszönöm, hogy ebben a túrázásra ideális időben velünk sétáltatok.

Zalaegerszeg, 2016. január 23.

Szabó Balázs
Zalai Teker(g)ök
elnöke