EuroVelo 13 kerékpárút

Az Eorovelo 13 magyarországi szakasza a Vasfüggöny magyarországi vonala mentén halad.

Az egykori keleti és nyugati blokk határtérségét összekötő ún. „Vasfüggöny Nyomvonal” 2009-ben vált az Eurovelo nemzetközi kerékpárturisztikai útvonalhálózat részévé. Ez a nyomvonal az Északi-tengertől egészen Törökországig fűzi fel az egykori vasfüggöny mentén található – zömében jó környezeti állapotban lévő – periferiális területeket.

EV13Az Eurovelo 13 nyomvonala (A színkódok mutatják a már elkészült, illetve folamatban lévő szakaszokat)

A nyomvonalnak része az Ausztria és Magyarország közötti határ is, amely már most is jól kerékpározható útvonalon vezet. A Kerékpáros Magyarország Szövetség, mint az Európai Unió SEE-programja „Iron Curtain Trail”-projektjének partnere megállapodott a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal, hogy a frissen felújított Fertő-tó körüli kerékpárútra kihelyezik az Eurovelo-útvonalat jelző táblákat, így már hazánkban is megjelentek az első EV13-táblák.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával a tavasz során a magyar-osztrák határszakasz fennmaradó magyar oldali szakaszai is kitáblázásra kerültek, így – mivel az osztrák oldalon is megvalósult a táblázás – a több mint 10.000 kilométeres útvonal ezen szakasza átadásra került.