Karjelzések (a csoportban motorozásból átvett kézjelek):

 

Minden karjelzést a túravezető csengetéssel előjelzi.

1. Készülj fel az indulásra!

A túravezető arra utasít, hogy készülj fel az indulásra. Ilyenkor rendezd a szerelésedet és csomagjaidat, öltözz fel, ülj a nyeregbe, indulásra készen várj! A túravezető csak akkor indul el, ha meggyőződött arról, hogy minden kerékpáros útra kész.

 

2. Sorolj egyes oszlopba!

Haladás közben a forgalmi helyzet (pl. ha bennünket előznek, vagy az út minősége) néha szükségessé teszi, hogy feladjuk az egyébként mindig alkalmazott zip-zár elrendezést. A túravezető arra utasít, hogy sorolj be mögé, és egy vonalban haladjon a csapat minden kerékpárosa. Ha a libasor szükségessége elmúlik, a túravezető a feje fölé emelt bal kezét jobbra-balra lengeti. Ezzel utasít arra, hogy rendeződj vissza zip-zár alakzatba.

3. Veszélyforrás az úttesten!

A túravezető az úttesten található veszélyforrásra hívja fel a figyelmedet azzal, hogy rámutat. Ilyenek a teljesség igénye nélkül: Kátyú, olajfolt, kő, állati ürülék, elgázolt állat, stb. Ezt a kézjelet mutasd tovább te is a mögötted haladónak!

 

4. Lassíts!

Ha a forgalmi helyzet úgy kívánja a túravezető lassításra szólít fel. Ezt a kézjelet mutasd tovább te is a mögötted haladónak!

  

5. Kanyarodunk (Balra)!

A túravezető kézzel jelzi a kanyarodási (balra) szándékot. Természetesen így tesz akkor is, ha jobbra szándékozik kanyarodni. Ezt a kézjelet te is mutasd tovább a mögötted haladó kerékpárosnak!

 

6. Állj!

A túravezető kézzel jelezi a megállást. Ezt a kézjelet te is mutasd tovább a mögötted haladó kerékpárosnak!

 

Gurulj biztonságosan!