Az EuroVelo 6, avagy a folyók kerékpárútja

Az EuroVelo 6-os kerékpárút a Rajnától (Bâle-Mulhouse) egészen az Atlanti-óceánig (Saint-Brevin) vezet.  Az útvonal összesen 1300 km hosszú, azonban Franciaország egyik legkönyebb biciklis útvonala.

Elzász déli részéből indul a kerékpárút a Rajna-Rhône-csatornától, majd a felejthetetlen völgyön át, a vallée du Doubs-on vezet keresztül, egészen Besançon és Dole városáig, átszelve a Jura vidékét. Ezt követően Burgundia déli része következik, a canal du Centre csatorna vidéke: ez a szakasz borvidékeken és román kori falvakon vezeti keresztül a bringázót. Nyugat-Franciaország felé haladva keresztül tekerhetünk Digoin és Nevers városán is.


A Loire-völgyétől az ún. „La Loire à Vélo” kerékpárútba csatlakozik bele az EuroVelo 6 kerékpárút. Ez a kivételes szakasz szinte végig követi a Loire-folyót egészen az Atlanti-óceánig. Az útvonal egyedülálló természeti- és kulturális örökségek mellett vezet végig: Loire-völgyi kastélyok, borvidékek, történelmi városok, kivételes kertek…

Aki az EuroVelo 6 kerékpárút egy-egy szakaszát akarja csupán végig tekerni, annak lehetősége van vonattal kombinálni a biciklizést, hiszen a kerékpárút számos pontjánál be lehet így csatlakozni!

A kerékpárút szakaszait, térképét stb. az eurovelo6-france.com oldalán találja meg bővebben!

Forrás: France Vélo Tourisme