V. IPA Zala Balaton kerülő kerékpártúra 2021. június 24-27.

Indulás Kis-Balaton Látogatóközpont

Röviden a túráról:

Fenékpusztáról a Kis-Balaton Látogatóközponttól indultunk. A kört az óramutató járásával megegyezően teljesítettük. Az első nap vége Balatonfüreden volt, amely alatt 80 km-t tettünk meg 317 m szintemelkedéssel. A távolság nem volt kevés, de előttünk állt az egész nap. Időről-időre megálltunk és ezeken a frissítő pontokon rövid pihenőket tartottunk. A napi programok között szerepelt egy kézművesház és a Folly Arborétum látogatása. Megtekintettük az ország négy műemlékként védett temetőinek egyikét.

Kézművesház Gyenesdiás
Folly Arborétum

Második napon Siófokig tekertünk el. Az út 50 km hosszú volt és 275 m szintemelkedést kellett megtenni. Az emelkedők végén minden esetben a csodálatos panoráma a jutalom a befektetett munkáért. A Balatoni Bob pályát is útba ejtettük elsősorban az ifjabb túratársak kedvéért. A rövidebb napi távolság viszonylag korai szálláshely elfoglalását eredményezte, ahol lehetőség volt a Balatonban fürdőzésre és egyéb szabadidős programra.

Tobruk strand Balatonfűzfő
Siófok strand

Harmadik nap Szántód – Tihany közötti szakaszt komppal tettük meg és jutottunk el a Tihanyi-félszigetre, hogy utána körbe tekerjük és annak látványosságait megtekinthessük. A félszigetet szintén komppal hagytuk el, majd a környék jellegzetes sokunk által már többször használat műtárgyát, a Kőröshegyi-völgyhidat néztük meg alulról. A szálláshelyet 60 km tekerés után 184 m szintemelkedés megtétele után értük el Balatonszemesen.

Tihanyi pihenő
Kőrőshegyi-völgyhíd

Utolsó napon csak 46 km távolság maradt hátra a körből és a szintemelkedés is elhanyagolható 100 méter volt, amely a fonyódi Sipos-hegyi kilátó felkeresése miatt keletkezett. Ezt is már többször láttuk távolról, itt volt az ideje közelebb kerülni hozzá. Az indulás és érkezés helye a Kis-Balaton Látogatóközpont volt, aminek a megtekintését javasoljuk mindenkinek.