Márciusi Ifjak Kerékpáros Túra Zrínyiek Földjén A Mura Mentén

2024. március 15.

Murakeresztúr Termelői Piacán 2024. március 05-én 10 óra 20 perckor a Himnusz dallamaival kezdődött megemlékezésünk az 1848-49-es szabadságharc muravidéki bálványáról Gasparich Márkról, ferences rendi szerzetesről, rendbéli nevén Kilit testvérről. Kígyóssy Zoltán tekerőlanton előadott Kossuth-nótái és szabadságharcos dalai színesítették Gasparich Kilit életének eseményeit. Megtudhattuk róla, hogy1848 tavaszán és nyarán agitációs tevékenységet fejt ki a Muraköz horvát lakossága körében, mely ennek hatására szolidaritást vállal a magyar forradalommal. Perczel Mór tábornok drávai hadtestének tábori lelkészeként segítette a honvédeket. Több csatában karddal és kereszttel vezette rohamra a nemzetőröket. Perczel tábornok címzetes őrnaggyá nevezi ki. A szabadságharcot követően az ékesszóló hitszónok, egyházi író, ferences rendi szerzetes nézetei és a rendszer elleni szervezkedése miatt 1853 augusztus 10-én vértanú halált halt saját kérésére magyar földön, Pozsony mellett.

Sokkal kegyesebb volt hozzánk az időjárás, mint 176 évvel ezelőtt, amikor is esőben vonultak az Ifjak Pest-Budán. Az összegyűlt 30 kerékpáros szikrázó napsütésben kezdte meg útját az ország legújabb kerékpárútján, amely Molnári és Őrtilos között február végén került átadásra.

A bringások számára a Mura töltésén kialakított kerékpárút nagy népszerűségnek örvend, amelyet az útvonalon tekerő, sétáló emberek számából tudhat aki arra jár.

A Mura vonalától Belezna vasúti megállóhelynél eltávolodik a bringaút. Elkanyarodik a Zrínyiújvár mellé, ami mellett elhaladva folyamatos emelkedőn felkaptatva értük el Őrtilost Szentmihály-hegyen.

A dombtetőn elhelyezkedő Szent Mihály templomtól fantasztikus panoráma tárult elénk, ahonnan meg csodálhattuk Mura és Dráva folyók összefolyását, torkolatát. A templom 18. század derekán épült Árpád-kori templom alapjaira, amelynek főhajójának oltárán faragott szent Mihály szobor látható. A templom alatt elhelyezkedő étterem kínálatában mindenki megtalálta számára leginkább megfelelő ételt, hogy délidőben történő pihenőnk során csillapítsa éhségét.

Ebédet követően a csapat lesétált Őrtilos vasútállomásához, hogy partközelből tekintse meg a két folyó összefolyását, egyesülését. Már többször ellátogattunk erre a helyre, de mindig lenyűgözi a túrázót, ahogy a két folyó egymásra talál és egykén folytatják útjukat.

Mi is így tettünk és indultunk is vissza Murakeresztúrra. Az Őrtilos felé leküzdött emelkedő szelíd lejtőként tárult elénk, így mindenki boldog mosollyal arcán gurult végig a Mura védművén. Utunk végén a résztvevők emlékként a programra emlékeztető hűtőmágnessel zsebükben indulhattak haza.

A túra a Tekerj a zöldbe túrasorozat keretében a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség – Maketusz szervezésben, az Aktív Magyarország támogatásával és a Zalai Teker-g-ők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület vezetésével valósult meg. A program megemlékezéséhez a helyszínt Murakeresztúr Önkormányzata biztosította, amelyért köszönet Polgár Róbert polgármester úrnak.

#tekerjazöldbe

#aktívmagyarország

#MAKETUSZ

#Murakeresztúr