Jégtörő Mátyás Túra a Horhosok Útján

2018. február 24.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város vezetésének egyik célja, az egészséges életre való nevelés és a tömegsportok támogatása. Ennek elérése érdekében túraútvonal hálózatot jelöltek ki a város határában, a Csács városrész fölötti hegyen, amely részben átnyúlik Pethőhenyére.

 Az útvonalat egyesületünk márt többször bejárta, így jól ismerjük, volt aki velünk együtt, volt aki önállóan fedezte fel az ösvényt. Ezért úgy gondoltuk egy olyan túrát szervezünk, amely a teljes hálózatot és annak minden szépségét bemutatja. A túra kiírásakor még nem tudtuk, hogy milyen idő lesz, de minden előrejelzés jó időt jósolt. Végül is csodálatos időnk volt, szikrázó napsütés és szélcsend.

 Egyesületünk minden évben tervezi, hogy szervez téli túrát, de az utóbbi évek szeszélyes időjárása nem mindig örvendeztet meg minket havas tájjal. A túrát megelőző napokban viszont több centiméter hó esetett országszerte. Az előzetes jelentkezők számát ez kicsit megrostálta, így csak tizenhárman indultunk el a Horhosok útján.

A havas táj a völgyből is mesés képet mutatott, de az első horhos, amely hóval borított elvarázsolt mindenkit. A kidőlt havas fák alatt átbújva külön élményt volt a dombtetejére feljutni.

A szőlőskertek között a gerincen a tiszta időnek köszönhetően jó kilátás volt Zalaegerszegre. A hegyháton lévő műutakat az önkormányzat kellőképpen takarította, így azokon könnyen lehetett haladni. Azonban a Horhosok útja több helyen letér a műutakról a vadregényes zalai erdőbe, ahol elhagyjuk az aszfaltot, mindig egy újabb horhosban találjuk magunkat.

A horhos jellegéből adódóan mindig több hóval várt minket, helyenként több mint negyven centiméterrel.

A túraúthálózat hű a nevéhez, horhosból horhosba mentünk, így a hó átlagos vastagsága harminc centiméter körül volt. Ennek köszönhetően jelentősen lelassult a  csapat. Az út derekán kedves túratársunk jóvoltából pogácsával pótolhattuk a lesétált kalóriát, melegítőként előkerültek a különböző „védő” italok is. Köszönjük mindenkinek, akik hozzájárultak!

 A hó vastagsága nehezítette előrejutásunkat, ezért a pethőhenyei Makovecz féle templomot elhagyva úgy döntöttünk, hogy rövidítjük a túra hosszát. A Horhosok útja erre is több lehetőséget ad. A háromféle (zöld, kék, piros) útvonal több helyen találkozik egymással, így számtalan variáció várja a túrázókat. Mi úgy gondoltuk, hogy a piros útvonalról letérve Pethőhenyét elhagyva a zöld jelzésen térünk vissza az Izsák ÁMK-hoz.

 A henyei kápolna tövében elhaladva elértük a Vari-kúthoz, ahol ismét rövid pihenőt vettünk, amely közben lehetőségünk volt a hely legendájának megismerésére. Ezt követően a Csácsi Állatsimogató felé vettük az irányt, ahol láttuk a legnépszerűbb kedvencet, az egy éves oroszlánt. Innen ismét egy horhos következett, ahol szép időben medvehagyma mező várna minket, de így tél vége, és tavasz eleje tájékán a hóval borított erdő nyújtott csodás tájképet.

 A hónak köszönhetően hat óra öt perc alatt sikerült 516 méter szintemelkedést és 18,4 kilométert sétáltunk. Kellemesen elfáradva, de még is feltöltődve értünk haza.

További fényképekért kattints ide.