Ság hegy túra

Tanúhegyeink bejárásának harmadik állomása a 279 méter magas Ság-hegy, amely a 2017-es esztendő évzáró túrája is volt egyben. A Kemenesalja központjában található több évtizedig bányászott hegyet 1975-ben nyilvánították védetté, azóta a magyar vulkán kutatás egyik legjelentősebb helyszíne.

Népes csapattal indultunk Zalaegerszegről Celldömölkre, hogy ötezer éves vulkanikus hegyünket megismerjük. Túránkat a 2013-ban átadott Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont parkolójától a hegy lábának peremén haladva kezdtük, majd a sárga sáv turistajelzésen sétáltunk fel a szőlőbirtokok között a Sághegy Fogadóig, ahol éppen disznóvágást tartottak. Nem ez az első eset, hogy túránk során ilyen eseménybe botlunk. Rövid idő után folytattuk utunkat a jelzésen, amelyen hamarosan elértük a Sághegy Múzeumot. A múzeum melletti Kőparkban a különféle vulkáni és magmás kőzetekkel ismerkedhettünk meg.

A jelzett út lépcsőkön vezet fel a hegy oldalában a következő szintre, ahol kényelmes sétát követően megérkeztünk a vulkánkürtő bejáratához. Az út során látványos táblákkal kialakított tanösvényen, érdekes információkat olvashattunk a vulkáni működésről.

A hegyen egy kitaposott ösvényen körbejártuk a vulkáni kürtő peremét, amely során több alkalommal is úgy érezhette magát a túrázó, mintha a késélén járna. Egyik oldalon a hegy bányászat során elhordott kráter mélysége függőleges falakkal, másik oldalon a vulkáni működés során kialakult meredek lejtő határolta az ösvényt. Utunkat ezen a szakaszon bokrok segítették, melyek némi támogatást nyújtottak a kapaszkodásban. Szerencsére az időjárás is mellettünk volt, mert az éjszakai fagy hatása talajszinten sokáig kitartott, így az úton nem volt sár, am ennek a szakasznak a bejárását megnehezítette volna.

A hegy legmagasabb pontjáról körpanoráma tárult elénk, ahonnan a tiszta időben jól láthattuk az Alpok magas csúcsainak havas sapkáit és a Bakony lankás lejtőit is.

Útban lefelé megkerestük a térképen jelzett barlangot. Nem vártunk sokat tőle, de sajnos várakozásunkat is alul múlta, amit találtunk. A vájat önmagában egy tágas terem, amely több ember pihenésének, szükség esetén még éjszakájának is helyet tudna adni. Azonban valaki tele rakta gallyakkal, így nem lehetett bemenni.

A vulkán kürtője a bányászati tevékenység miatt több szintre tagozódik, amely a 20th Century Fox-ot is megérintette. Ezen a helyszínen építették fel az Eragon című fantasztikus-kalandfilm egyik faluját és itt forgatták egyes jeleneteit. Mára már a faluból nem látható semmi.

Utunkat a már említett sárga jelzésen, déli irányba folytattuk és hamarosan ismét elértük a szőlőbirtokokat. A hegy a bortermesztésben már a rómaiak idejében is szőlőtermesztő terület volt és napjainkban is meghatározó bortermő vidék. Az itteni borok étvágygerjesztőek és magas savtartalmúak. Lefelé haladva összeismerkedtünk egy 82 éves asszonnyal, aki saját kezűleg műveli 300 öles területét és nagyon jó otelló bora van. Hazafelé kerekezése közben kettő litert meg is vásároltak tőle a finom nedűből.

Visszaérve a Kemenes Vulkánpark Látogatóközponthoz már várt minket Németh Alíz múzeumi animátor, aki látványos és érdekes bemutató keretében elénk tárta a vulkánok működését. A föld rétegződésétől elindulva betekintést nyerhettünk a kőzetlemezek közötti gyenge pontokon keresztül felszínre törő láva útjára és annak környezetére gyakorolt romboló és egyben építő hatására. Lehetőségünk volt megnézni a Kárpát-medencénk egykori vulkánjainak elhelyezését egy interaktív terepasztalon. A hely a bányászat előtt is geológiailag fontos helyszín volt. Eötvös Lóránd az általa tervezett inga egy eredeti példányát is őrzik a Vulkán-házban.

A kellemesen átmozgató túrát és az érdekfeszítő előadást követően csapatunkkal meglátogattuk a Vulkán Fürdőt, ahol a termálvíz jótékony hatásait élveztük. Több medence, tanuszoda, szauna és sóbarlang közül mindenki választhatott magának kedvére valót.

restart fesztival logo

Zalai Teker(g)ők szervezésében díjmentes vezetett kerékpáros, és gyalogos túrák a RESTART Fesztiválon.

 

 

 

Az időjárás előrejelzés ellenére majdnem húsz mozogni vágyó barátunk gyűlt össze Gellénházán, hogy a 2017-es év első hétvégéjén túrázással töltse a szombatját.

Házigazdáink nem csak a helyes utat mutatták meg, hanem házilag készített lélek melegítővel is kedveskedtek. Az túra során a környék olajos múltjának műtárgyait láthattuk több helyen is, miután a település mesébe illő parkján áthaladunk.

A gellénházai dombok között a szélvédett tájon ragyogó napsütésben sétáltunk az út elején. A Sárhidával összekötő úttól viszont a szél némiképp nehezítette célunk elérését. Azonban a jó társaságban rövid időn belül elértük a bocföldei kápolnát, ahol dél lévén szünetet tartunk és elfogyasztottuk elemózsiánkat.

Az erdős tájakon több esetben mutatták meg magukat az őzek. Útunk végén a tiszta időben a Jánka-hegyről szép volt a kilátás Zalaegerszegre.

Túrákban és élményekben gazdag új évet kívánunk mindenkinek!

Egyesületünk Ausztriába szervezett gyalogtúrát a Mixnitz falucska melletti Medveölő szurdokhoz.

medveolo1

A Medve-szurdok (németül: Bärenschützklamm) Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye. Az egyedülálló természeti kincset 1978-ban természeti értéknek nyilvánították. Stájerország tartományban a Közép-Alpokhoz tartozó Grazer Bergland hegység és a Mur folyó völgyében található. Közvetlenül Mixnitz település közelében, 479 méter tengerszint feletti magasságban, Graztól 40 km-re északra. Ez a kanyargós kis település tekinthető a szurdok bejáratának. A szurdok másik végén a Guten Hirten menedékház található 1209 méter tengerszint feletti magasságban.

medveolo2

A Medve-szurdok a Hochlantsch-vidék egyik leghosszabb, és 24 vízesése révén legszebb vizes szurdoka, melyet a benne folyó Mixnitzbach patak vájt ki. A szurdok látványosságai közvetlen közelről élvezhetőek, a kiépített utat létrák, hidak, teszik biztonságossá és látványossá.

medveolo3

A szikla-szorosban több mint 150 fahídon, létrán és 2900 lépcsőfokon keresztül lehet egyre feljebb jutni, miközben a patakok, zúgók, vízesések morajlanak a túrázó lába alatt. A szurdok meghódításához nem szükséges hegymászó tudás, de a sportos erőnlét, a stabil mozgáskoordináció és a szédülésmentesség alapfeltétel. A sziklák közül kiérve, a tisztáson 1209 méter magasan turistaház várja a túrázókat. Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán történik, egy fenyvesek között kanyargó ösvényen, ami a Teichalm-tóhoz vezet, ahol még érdemes egy rövid levezető sétát tenni a tóparti ösvényen. A táv kb. 10 km, a szintkülönbség kb. 700 m.

medveolo4

Itt van az ősz, itt van újra a szüret időszaka! Ilyenkor a legkézenfekvőbb útirány a szőlőhegyek világa. Egyesületünk a Szlovéniai Jeruzalem környékére szervezett gyalogtúrát. A térség nagy múlttal rendelkező bortermelő vidék, ahol több száz éven keresztül elsősorban a borászatból éltek. A múlt század közepétől kissé visszaszorult ez a hagyomány, azonban napjainkban újra életre kelt. Jeruzalem hegyközség Ljutomer város közelében található. Ljutomer a térség történelmében, politikájában nagy szerepet játszott az idők folyamán. Ezért is terveztünk egy kisebb sétát tenni a kis város főterén és utcáin. Jeruzalem neve is sejteti, hogy egy érdekes legenda társul a helyhez. Ennek a legendának próbáltunk utánajárni. A közelben vártak bennünket egy híres borospincében borkóstolóra. 

 

Amit mindenképpen meg kell említeni, hogy a gyalogtúra festői szépségű, lankás őszi tájon keresztül haladt, ami felejthetetlen élményt nyújtott. 

Gyalogos túra: 2016. október 22 (szombat) 
Táv: 12 km 
Túra jellege: könnyű gyalogtúra, 280 méter szintemelkedéssel. 
A túra időtartama: programokkal együtt 6 óra volt. Amit láttunk: 
- Ljutomer város 
- Jeruzálem zarándokhely, templom 
- Temlár borospince 
- Gyönyörű táj 


Túrabeszámoló

Néhány héttel ezelőtt egyik kedves Kolléganőm felvetette, hogy csatlakozzunk a Zalai Teker(g)ők által szervezett szlovéniai bortúrához. Őszinténszólva, kapásból nemet mondtam, mivel nem igazán szeretem az ilyen jellegű kirándulásokat, rögtön kifogásokat hoztam fel, miért is nem nekem való a hegyvidéki túrázás. Ám, de addig győzködtek, míg beadtam a derekamat, amit persze nem bántam meg, hiszen fantasztikus élményben volt részem, egy remek társasággal.

Az indulás koraira, de annál jobb hangulatúra sikeredett. A busz 7 órakor érkezett meg Zalaegerszeg központjába, a sportcsarnokhoz. Itt még a csak a fele társaság volt jelen, mivel a többiek menet közben csatlakoztak. Több helyen is megálltunk és, ha volt lehetőségünk egy kis szívmelengetőt is felhörpintettünk. Persze ez kellett is, hiszen nagyon hideg volt még ilyen korai órában, igaz ennek köszönhetően gyorsan feloldódott a nagyrészt egymás számára ismeretlen társaság. Még a határt sem értük el, és már vidáman beszélgettünk a ránk váró kihívásokról.

Nagyjából fél 9 lehetett, amikor elértük Ljutomer városát, ami minden képzeletet felülmúlt. Egy csodás kis ékszerdoboz, ami rögtön magával ragadott mindnyájunkat. Részt vettünk egy rövid városnéző túrán, amelynek keretein belül végig vezettek a városka minden látványosságán. Ezután – közkívánatra – megittunk egy kávét vagy forró csokit Ljutomer főterén. Szerencsénkre a kezdeti borongós reggeli időjárásnak már nyoma sem maradt, hiszen délelőtt csodásan sütött a nap és kellemes őszi kiránduló időnk lett.

11 óra magasságában indultunk tovább túránk úti céljához, ami nem más, mint a jeruzalemi borvidék. Mondanom sem kell, ahogy busszal haladtunk fel a szőlővel beültetett, lankás dombvidéken még a szavunk is elállt, hiszen fogalmunk sem volt róla, hogy ilyen festői táj fogad majd minket. Ahogy leszálltunk a buszról bemutatták a hely nevezetes templomát és persze, aki szeretett volna, az a szuvenír boltba vehetett magának egy kis emléket vagy ajándékot az otthon maradottaknak.

Számomra meglepetés volt, hogy ezek után néhány finom falatkával készültek kedves idegenvezetőink. Egyszerű zsíros kenyér és friss zöldségek, de azt gondolom, hogy az egész olyan jó hangulatúra sikeredett, hogy így utólag el sem tudnám képzelni, hogy bármilyen más étel ennyire jól esett volna.

Dél körül aztán felkerekedtünk és lassan, de biztosan elindultunk a 12 km hosszú gyalogtúránkra. Én egy kicsit tartottam attól vajon, milyen lesz az iram és a tempó, de már néhány kilométer után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy itt nem a teljesítmény a lényeg, hanem, hogy jól érezzük magunkat együtt. Ezek után pedig már tényleg csak az maradt, hogy kiélvezzük a friss levegőt, a vidám társaság adta vicceket, poénokat, és a szemet gyönyörködtető látványt.

Még nem volt 2 óra, amikor túravezetőink megmutatták a távolban magasodó Temnar Borászat pincéjét. Ami először messzinek tűnt, de olyan gyorsan elröppent az a néhány kilométer, hogy szinte észre sem vettük. Az egyik pillanatban lassan lépdeltünk, aztán a következőben már csemegéztük a friss szőlőt a borászat udvarában. Számomra ez volt a második meglepetés, a hihetetlen vendégszeretet. Éppen szüret folyt, de a házi gazda rögtön felajánlotta, hogy nyugodtan együnk a még óriás fürtökben lógó szőlőből.  Majd körbevezettek minket, és útmutatót kaptunk a pincészet történelméről.

Ezek után következett, amit mindenki a legjobban várt a borkóstoló. Úgy gondoltam 3 euroért tényleg csak egy korty bort kapunk, de tévedtem, ezért 3 pohár finom bort kóstolhattunk, melyhez tálcán szervírozták a sajt falatkákat. Majd lehetőség volt az itt előállított borok megvásárlására is. Miután jóllaktunk a felszolgált, bőséges csemegékkel, jókedvűen indultunk el visszafelé.

Körülbelül 5 óra lehetett, amikor - a már igencsak felfokozott hangulatú- társaságunk visszaért a kiinduló ponthoz, ahol busz már várt minket és kimerülten, de élményekkel tele elindultunk a kényelmes busszal hazafelé.